Print Friendly and PDF

2014. május 26., hétfő

Csirkehúsleves grízgombóccal



Nem vagyok nagyon oda a húslevesekért, elég ritkán eszem. De ez finom volt :)
Farrésszel együtt kapható, egész csirkecombból készült. Jobban mondva, a felső combok ledarabolása, zsírtalanítása és csontozása után keletkezett " maradékokból ". Alaplevet akartam készíteni, leves lett belőle. Természetesen lehet másból is (  láb, nyak, farhát, stb, ) készíteni.


Hozzávalók : 

a leveshez
- kb. 50 dkg - 1 kg csirkeaprólék ( szárny, farhát, nyak, láb, máj, zúza, stb. )
- só, bors ( szemes )
- zeller zöld, petrezselyem, babérlevél
- 5 db. sárgarépa ( tisztítva, mosva, felkarikázva )
- 4 db. fehérrépa (  ----------- || -------------- )
- 5 db. burgonya ( tisztítva, mosva, és kockára vágva )
- egy kis darab karalábé
- egy kis darab zellergumó
- 2 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db. paprika ( egészben )
- 1 db. paradicsom ( --- || --- )
- olaj
a grízgombóchoz
- kb. 23,5 dkg búzadara
- kb. 1,5 dl ( 10 ek. ) olaj
- só, bors
- 3 tojás
- majoranna


Elkészítés : 

Egy fazékba felteszem főni a jól megmosott csirkeaprólékot, annyi vízzel, hogy ellepje. Ízesítem sóval, egész szemes borssal. A hús mellé dobok egy fej ( egész ) hagymát, a paprikát, paradicsomot, egy kisebb darab zellert és karalábét, valamint összekötve a zeller,- és petrezselyemzöldet. Közepes lángon puhára főzöm.
Egy másik ( nagy ) lábosba kevés olajat öntök, beleszórom az apróra vágott hagymát, és a felkarikázott sárgarépát. Enyhén megsózom, majd közepes lángon addig pirítom, amíg a répa szépen megszínezi a hagymás olajat. Ekkor a lábosba teszem az apróra vágott fokhagymát, a felkarikázott fehérrépát, és tovább pirítom..
Mikor már a fehérrépa félig megpuhult, megszóróm egy marék finomra aprított petrezselyemmel, majd egy szűrőn át a répákhoz merem az alaplevet. Beledobom a krumplit és mindent puhára főzök.
Közben a gombóchoz egy tálba szórok ízlés szerint ( kb. 1-1 tk. ) sót, borsot és majorannát. Ráöntöm az olajat és alaposan elkeverem. Beleütöm a tojásokat, elhabarom a keveréket majd fokozatosan hozzászóróm a búzadarát. Azért kell fokozatosan, mert a tojások méretétől is függ, mennyi darát vesz fel.
Hagyom állni a masszát 10 percig, amíg kissé megdagad, majd kézzel apró ( főzés közben megdagad ) gombócokat formázok.  Forrásban lévő vízben puhára főzöm.
A levessel kínálom.










Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...