Print Friendly and PDF

2014. május 14., szerda

Paprikás csirke nokedlivel



Hozzávalók :

a paprikás csirkéhez
- 4-5 alsó csirkecomb
- olaj ( fokhagymás )
- 2 fej hagyma
- 1 újhagyma vagy egy fél póréhagyma zöld része
- 2 gerezd fokhagyma
- fél Tv / fehér paprika
- 1 paradicsom
- só, bors
- fűszer pirospaprika
-  fél csokor petrezselyem
- liszt, tejföl vagy főzőtejszín
a nokedlihez
- 40 dkg liszt
- 2 tojás
- 1 ek. só
- víz
- olaj

Elkészítés : 

A csirkecombot megmosom, a bőrét rajta hagyom.
Egy serpenyőbe, lábosba az olajon megdinsztelem a hagymát ( szeretem csak félfőre vágni, kissé rusztikus kinézetet adni az ételnek, de aki nem szeretne intenzíven találkozni a hagymadarabokkal, az apróra vághatja ) ,  majd hozzáadom a szeletelt fokhagymát és hagyma zöldet, kissé megsózom. Mosom és felkockázom a paprikát, paradicsomot, majd a párolt hagymákhoz adom. 5 perc után hozzáadom a fűszerpaprikát és a petrezselymet ( kivétel egy kanálnyit, amivel majd díszítem az ételt ) , felöntöm vízzel. Felforralom a pörköltalapot, majd belehelyezem a combokat. Közepes lángon puhára párolom.
Egy magas falú fazékba vizet forralok.
Addig elkészítem a galuska tésztáját. A liszthez adom a sót , a tojásokat, és fakanállal keverve annyi vizet, hogy nem túl kemény, de ne is túl folyós állagot kapjak ( ezt úgy a legegyszerűbb ellenőrizni, hogy keverés közben a fakanalat kiemelve megnézem a leeső tésztát. Ha túl könnyen esik le, akkor egy kis lisztet adok hozzá, ha pedig  nagyon nehezen pottyan le a tészta, akkor egy kis vizet kíván ) Galuskaszaggatóval belenyesem a masszát a forrásba lévő vízbe. Ha feljön a felszínre, leszűröm, majd meglocsolom olajjal, hogy ne tapadjon össze. Tálalásig melegen tartom.
Ha a csirke puhára főtt, kiszedem a szaftból, lefejtem a bőrét. A pörköltlét besűrítem tejfölös habarással ill. a főzőtejszínnel sűrűre főzöm.
Tálalásnál a galuskát megszórom a félretett petrezselyemmel, meglocsolom a paprikás szósszal és ráhelyezek egy combot. Fejes salátát vagy ecetes uborkasalátát is kínálhatunk mellé.


Megjegyzés : 
A megmaradt csirkepaprikásból hortobágyi palacsintát készíthetünk, vagy...


... Hortobágyi módra készített rétes csomagokat











Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...