Print Friendly and PDF

2016. október 7., péntek

Blaha Lujza torta - natúr linzertésztából




Az eredeti recept szerint a tésztalapok dióval ízesített linzerból készülnek, de nekem most natúr ízesítésű omlós tésztám pihent egy ideje a hűtőbe, így ezzel készült.
A Blaha Lujza esküvőjére készült torta, mely méltán viseli a nevét, kitűnő éke lehet egy ünnepi menü lezárásának. Eme funkciót töltötte be nálunk is, mikor Anyu szülinapjára - és kérésére - ez a sütemény készült.





Hozzávalók : 
Egy 18 cm-es tortához

a tésztához
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1-2 csomag vaníliás cukor
- 1 tojássárga
- 1 citrom reszelt héja
a töltelékhez
- házi vagy bolti málnalekvár
a bevonáshoz
- 25 dkg cukor
- 8 ek. ( 125 ml ) víz
- 1 tk. ecet
- 1 tk. málnaszörp

Elkészítés : 

A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd 30 percig hűtőben pihentetem.
Előmelegítem a sütőt.
A tésztát 5 részre osztom, majd lisztezett munkafelületen mindegyik kb. 18 centisre kinyújtom. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakva, villával megszurkálva, egyenként megsütöm a tésztalapokat, amiket ha kihűltek megkenem a lekvárral és egymásra helyezem. Hűtőben pihentetem.
A bevonáshoz a cukrot felteszem főni a vízzel és a szörppel, és forrástól számítva 10 percig hagyom lobogni. Ezután hőálló tálba öntöm és habverővel kevergetem, amíg átlátszó léből matt, rózsaszínűre " kifehéredő " sűrű masszát kapok, amit gyors a tortára öntök.
Pár órát vagy egy éjszakát hűtőben hagyom pihenni, majd szeletekre kínálom.





Megjegyzés : Az eredeti recept teller cake bejegyzésében vagy a magyar konyha oldalán olvasható:
Dió lapokkal dolgozhatunk, ha kb. 5-7 dkg lisztet darált dióval helyettesítünk.












Jó étvágyat !

4 megjegyzés:

  1. De szép lett! Köszönöm az említésemet. :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm ! :) A tiéd is nagyon ínycsiklandozó és ebből adódóan ihletet adó volt.

    VálaszTörlés
  3. uuu de rég keresem már, köszönöm :)
    mifelénk a cukrászdában lehet ilyet kapni "gyümölcsös linzer" néven csak olyan kicsi mint egy csokis isler és lap-lekvár-lap, tetején egy kicsi csepp lekvár és úgy bevonva az egész rózsaszín mázzal, de sajnos amikor arra járok sosincs... 10 alkalomból 8x nem kapható...

    VálaszTörlés
  4. Megsütöttem, nagyon finom lett, egyetlen gondom a cukormázzal volt. Nagyon kemény lett. Van esetleg valami trükkje? Köszönöm!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...