Print Friendly and PDF

2018. március 21., szerda

Egyszerű mogyorókrémes torta




Hó elején a húgom szülinapja volt. 
Mivel imádja a mogyorókrémet, egy ilyen ízesítésű torta volt a kérése. Aznapra sajna nem tudtam elkészíteni, - készült addig is egy epres-bazsalikomos ízvilágú süti ehelyett - de pótoltam a lemaradásomat 😉😋 
Az epres tortánál megmaradt két piskótalapot fel is tudtam használni...
Kangának ! 😍😗





Hozzávalók : 

a piskótához ( 4 lapos piskótához, a két laphoz felezzük a mennyiségeket, ha nem akarjuk felhasználni )
- 6 tojás
- 12 dkg vaj
- 13 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1,2 dl tej
- 30 dkg liszt
- 1/2 csomag sütőpor
a töltelékhez
- 4 dl tej
- 5 dkg cukor
- 1 csomag csokis pudingpor
- 10 dkg magas kakaótartalmú, jó minőségű étcsoki
- 1 tojássárgája
- 3 dl tejszín
- kb. 20 g ( 2 ek. ) kakaópor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 40 dkg mogyorókrém
- 10 g őrölt zselatin
a tetejére
- 1-1,5 dl tejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1-2 ek. cukrozott kakaópor vagy porcukor és kakaópor keveréke

Elkészítés : 

A töltelékhez felforralom a tej kicsit több, mint 3/4-ét ( 2,5 dl ) a cukorral, majd ha felforrt, beleöntöm a tojássárgájával és kakaóporral, a maradék tejben csomómentesre kikevert pudingport. Besűrítem, majd leveszem a tűzről. Rögtön beleszórom a csokit és homogén krémmé keverem. Egy lapos tálra kanalazom a krémet, befedem frissentartó fóliával, és szobahőmérsékleten ( így a hideg időszakban ) hagyom langyosra hűlni.
Addig 0,5 dl tejszínbe szórom a zselatint és megduzzasztom. A maradék tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verem. Egy magas falú lábosba vizet öntök és gyöngyözésig melegítem. Lezárom a hőt, majd beleállítom a mogyorókrémet.
Előmelegítem a sütőt.
A piskótához a tojásfehérjéket kemény habbá verem. A sárgájákat a cukrokkal és a vajjal kihabosítom, majd hozzáadom a tejet. A masszában csomómentesen elkeverem a tojáshabot és a sütőporos lisztet. Sütőpapírral bélelt tortaformába ( 26 cm-es ) simítom a masszát és 180 fokon készre sütöm. Tűpróba ! Ha kész, sütőrácson hagyom hűlni.
A tejszínes zselét megmelegítem, majd a csokis pudinghoz adom, a felvert tejszínhabbal és 2-3 ek. mogyorókrémmel együtt.
A tortalapot 4 lapra vágom ( kettőt félreteszek, csak kettőre van szükségem ). 1 lapot a kapcsos tortaformába visszateszek. A maradék mogyorókrémet rákenem a lapra, majd rákanalazom a habos pudingot. Ráhelyezem a másik piskótalapot és kissé lenyomogatom. Fóliával lefedem, majd 3-4 órára vagy egy éjszakára hűtőbe teszem.
Tálaláskor a torta tetejét megkenem a cukorral felvert tejszínhabbal, majd megszórom édes kakaóval.










Jó étvágyat !

3 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...