Print Friendly and PDF

2014. április 10., csütörtök

Rakott sárgabab




Hozzávalók : 

- 80-90 dkg mirelit sárga hüvelyű bab
- 50 dkg rizs
- 50 dkg darált hús
- 10 dkg kockára vágott bacon
- 1-2 ek. fokhagymás olaj
- 10-10 dkg karikára szeletelt lángolt,- ill. parasztkolbász ( az egyik lehet csípős is )
- 2 fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 20 dkg reszelt sajt
- só, bors
- majoranna, petrezselyem
- olaj, zsemlemorzsa

Elkészítés : 

A mirelit babot puhára, de roppanósra blansírozom ( forrásban lévő vízben pár percig főzöm ), majd hideg vizes tálba szedem, hogy hirtelen lehűljön, hogy ne puhuljon tovább. Leszűröm, és félrerakom kicsit hűlni.
Eközben egy lábosba a rizst dupla mennyiségű vízzel felöntöm, kissé megsózom, majd puhára főzöm.
Egy serpenyőbe odateszem egy kevés olajon a bacont pirulni. Mikor már a zsírja kezd kiolvadni, rádobom a darált húst, és barnára pirítom. Hozzáadom az apróra vágott hagymákat, sózom, borsozom, beleszórom a zöld fűszereket. A kétféle kolbász felét a serpenyőbe dobom, a másik felét a kész rizshez adom ( a forró rizs kiolvasztja a kolbász finom zsírját, így meggátolja, hogy a rizsszemek összetapadjanak, és meg is színezi az ételt ). A darált húsos keveréket összekeverem a rizzsel.
Egy tepsit kikenek zsiradékkal, majd megszórom zsemlemorzsával, majd belerétegezem a hozzávalókat : a bab felét a tepsi aljára halmozom, majd rákanalazom a darált húsos, kolbászos rizs felét.
Megszórom a reszelt sajt felével, amit betakarok a rizs másik felével. Erre rendezem el a maradék babot.
A tetejét megszórom a maradék sajttal.
Előmelegített sütőben, 190 fokon megsütöm.




Megjegyzés :  Én a rakottas ételeknél sokkal szívesebben használok darált hús helyett, vagy mellett egy kis lecsókolbászt ( fokhagymás... nyamm :) ). Ledarálva, és kevés olajon, hagymával kissé megpárolva adom a rizshez, ami így a legkevésbé sem nevezhető száraznak. A kolbászpép szinte rátapad a szemekre és gazdagabb ízvilágot kölcsönöz az ételnek anélkül, hogy zsírossá, nehézzé tenné.








Jó étvágyat !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...